Door Nikki Sneep-Snijders

B-SIDE COMPANY – TATTICA

‘Tattica – Tales from the B-side’ van de B-side company begint haar voorstelling op circustheaterfestival Circo Circolo niet in de tent maar erop. Het publiek staat buiten voor de tent en kijkt omhoog naar de artiest die een gedicht voordraagt. Hij loopt over de tent heen en weer en begint vervolgens aan de afdaling richting de entree van de tent. Hoewel de voordracht goed te volgen is is het publiek vooral bezig met hopen dat de acrobaat niet uitglijdt over het vochtige tentdoek.

Eenmaal binnen blijken overal papieren vliegtuigjes met het zoëven voorgedragen gedicht te liggen.Vooral de kinderen vermaken zich met de vliegtuigjes, enkele volwassenen lezen het gedicht nog even. Op het podium ligt een vrouw. Een andere vrouw is bezig het podium leeg te houden van vliegtuigjes. De boodschap is duidelijk: het podium moet leeg. Uiteindelijk wordt de liggende vrouw opgehesen en begint de eerste circusact van de voorstelling, de swingende trapeze.

De artiesten van de B-side company zijn afgestudeerden van Fontys ACaPA in Tilburg en deze voorstelling was oorspronkelijk hun gemeenschappelijke afstudeerproject. Gedurende de voorstelling wordt duidelijk waarin de artiesten zich gespecialiseerd hebben doordat ze elk een eigen act hebben. De acts zijn aan elkaar verbonden met intermezzo’s die er een vloeiend geheel van maken. De finale is een duet tussen twee artiesten, een in de chinese paal en de ander met diabolo. Een in potentie mooie act, die helaas vanavond niet geheel uit de verf kwam door een aantal missers met de diabolo.

Uit de vreemdste hoeken van de tent vragen de artiesten om de aandacht van het publiek. Dit maakt het podium groter: van het speelvlak op de vloer, naar de gehele circustent. Artiesten springen al zwierend aan touwen uit de orkestbak en liggen zelfs bovenin de tent tussen het truswerk. De onverwachte entree alleen al zorgt dat de artiesten indruk maken, precies zoals ze willen. Ieder op hun eigen wijze delen de artiesten hun geheimen en dromen met het publiek. Naast het gebruik van circusdisciplines en een onverwachte entree doen de artiesten dit met behulp van dans en gesproken tekst, in het Nederlands. Deze gesproken tekst draagt ook voor een groot deel bij aan de humor in delen van de voorstelling. Vooral de artiest die zich voordoet als een koning heeft de lachers op zijn hand.

‘Tattica – Tales from the B-side’ is een voorstelling met verschillende gezichten, waarin veel verschillende circusdisciplines aan bod komen. Hoewel de voorstelling soms wat tempo miste, ligt de weg naar een bloeiende toekomst open voor de groep beginnende professionals van de B-side company. Laat deze groep een voorbeeld zijn voor andere circusstudenten in de hoop dat er meer en meer circustheatergezelschappen op de Nederlandse circushogescholen mogen ontstaan.

****************************************************************************************************************************

Credits:

Artiesten: Nick van der Heyden, Flora Lacornerie, Camille Jacquot, Martin Riedel, Thibaud Thévenet, Elsa Näslund, Maline Buttgereit, Paul van der Maat, Mélusine Lavinet Drouet, Solvejg Weyeneth
Regie: Roberto Magro
Muziek: Simon Thierrée

Reageer