Door Nikki Sneep-Snijders

CASUS – KNEE DEEP

‘Knee Deep’ is de eerste voorstelling van het Australische gezelschap Casus. Vier acrobaten gaan een uur lang op zoek naar de grenzen van het lichaam. De voorstelling bouwt niet op naar enkele hoogepunten maar laat elke minuut tellen. De acrobaten zijn constant bezig elkaar omhoog te gooien, rond te draaien of juist weer op de grond te krijgen.

Niet het moeiijkste kunstje, maar de vloeiende doorgang en mooie plaatjes staan centraal in ‘Knee Deep’. De onderpartners worden letterlijk gebruikt als klimpaal en het komt dikwijls voor dat één van de acrobaten lange tijd de grond niet raakt. De voorstelling heeft precies het juiste tempo en het uur vliegt voorbij. Acrobatiek en luchtwerk vormen samen de circustechnische pijlers van de voorstelling, afgewisseld met korte intermezzo’s van klapspelletjes en origami om de artiesten af en toe een adempauze te geven. De enkele balansverstoring tijdens de acrobatiek gaat het merendeel van het publiek onopgemerkt voorbij en ook de minder boeiende luchtwerkact in een kleine ring duurt niet te lang om te gaan vervelen. Het technisch hoogtepunt van de voorstelling is de trapezeact: rustig en sierlijk met mooie trucs. Wat hem bijzonder maakt is dat vooral het in en uit de trapeze komen de aandacht krijgt en hierdoor een prachtige combinatie van acrobatiek en trapezewerk onstaat.

Een trend in het circustheater die ook in deze voorstelling aan de orde komt is de omkering van de mannelijke en vrouwelijke posities in het circus. Het hoelahoepen van de mannen zorgt voor veel gegniffel in het publiek. Toegegeven, de mannen durven zichzelf ook niet geheel serieus te nemen en twee van de acrobaten haken dan ook al snel af. De doorzetter onvangt uiteindelijk wel de verdiende waardering wanneer hij laat zien wel degelijk goed te kunnen hoelahoepen. Waar de mannelijke acrobaten vooral de lachers op hun hand hebben wanneer ze de hoofdrol nemen in een vrouwelijke circusdiscipline, is dit anders wanneer de vrouwelijke acrobate zich buiten de normale paden waant. De bewondering van het publiek is groot wanneer zij als de onderpartner van één of meerdere vliegers fungeert. Uiterlijke kenmerken als lengte en gewicht zeggen duidelijk niets over de aanwezige innerlijke kracht van de acrobate.

Een ander duidelijk voorbeeld van onverwachte krachten komt naar voren in het gebruik van eieren. Vol verbazing is het publiek getuige van een toren van 2 acrobaten bovenop een dozijn eieren. Met behulp van een camera ziet het publiek precies wat er met de eieren gebeurt: ze breken niet. De camera komt meermaals terug in de voorstelling en zorgt voor een extra dimensie doordat het publiek op het grote achterdoek kleine details kan bekijken. Buiten de eieren, camera en hier en daar een tafel als verhoging is het podium veelal leeg om ruimte te laten aan de acrobatische series. Af en toe komen de acrobaten op met extra attributen, zoals een hamer en een spijker die in de neus van 1 van de acrobaten verdwijnt. De acrobaten zijn er duidelijk van op de hoogte dat het publiek zich goed kan inleven in pijn en ongemak. Pijn, gevaar en ongemak zijn onlosmakelijk verbonden aan het circus. De grootste publieksreactie volgt wanneer één van de acrobaten op zijn tenen gaat lopen.

Mooi aan ‘Knee Deep’ is dat de voorstelling geen sterspeler heeft waardoor er geen grote niveauverschillen zichtbaar zijn en je de bewegingen van alle artiesten wilt zien. Dat Casus met hun eerste voorstelling al internationaal op tournee is, getuigt van talent en een groot doorzettingsvermogen. De acrobaten hebben in het verleden bij meerdere andere grote circustheatergezelschappen gespeeld en invloeden hieruit zijn zeker in Casus terug te vinden. Hoewel het technisch niveau van de voorstelling niet altijd even hoge ogen gooit en meer is ingezet op een continuïteit in trucs wordt zeker de grens van het menselijk lichaam opgezocht. Je kunt best van een menselijke toren van 3 hoog afspringen zonder vervelende consequenties, mits dat net zo gecontroleerd gebeurd als wanneer je een ei vanaf dezelfde hoogte naar beneden laat vallen. ‘Knee Deep’ is op eieren aan het lopen op grote hoogte.

Reageer