www.circuspunt.nu
eveline@circuspunt.nu
00 31 6 403 81 474
Post- en bezoekadres:
T. T. Neveritaweg 15 P
Atelier P8 | NDSM–werf
1033 WB Amsterdam

KVK 34344908
Bankrekening: 430337345
IBAN NL07ABNA0430337345
BIC ABNANL2A

 

WIE ZIJN WIJ

Eveline Alders (1958) maakte kennis met het nieuwe circus via jeugdcircusorganisatie Circomundo, waar zij acht jaar projectleider was. Vanuit deze functie was zij nauw betrokken bij de start van beide Nederlandse Hbo-circusopleidingen, de jeugdcircusprogrammering in de Nederlandse circustheaterfestivals, internationale ontwikkelingen, de ontwikkeling van het jeugdcircus via de driejarige impulsregeling Toekomst in de Piste, het starten van de kaderopleiding Begeleider in de Circuskunsten, BIC NL, voor trainers en docenten in het jeugdcircus, met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het BNG Cultuurfonds, met wie zij samen het initiatief nam tot de BNG Jeugdcircusprijs.
In het voorjaar van 2012 startte zij Circuspunt Nu – kompas voor hedendaags circus: informatiebron, referentiekader en discussieplatvorm.
Samen met haar universitaire studie vertaalwetenschap (Universiteit van Amsterdam, 1988) en Hbo-opleiding communicatie, het werken als theatervormgever en een uitgebreide werk- en schrijfervaring vormen deze jaren een goede ondergrond en helicopter view om te schrijven over circusvoorstellingen, nieuwe ontwikkelingen en achtergronden van het circus als relatief nieuwe podiumkunst in Nederland.
Eveline Alders is initiator, auteur en hoofdredacteur van Circuspunt Nu; daarnaast werkt ze als  voor de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten als beleidsadviseur en als freelance vormgever.

Tessa dec. 2012

Tessa Overbeek (1982) studeerde Kunsten, Cultuur en Media (BA, 2006) en Literary and Cultural Studies (Research Master, 2009) aan de Rijksuniversiteit Groningen, gericht op onderzoek naar verschillende kunstvormen en hun ontwikkeling in de bredere culturele context. Haar specialisatie is Filmwetenschap en – kritiek. Van 2006 tot 2011 schreef ze recensies en reportages voor het online kunst- en cultuurmagazine 8weekly.
Ze kwam in aanraking met hedendaags circus via Inside Out van het Zweedse circusgezelschap Cirkus Cirkör. Ze interviewde Tilde Björfors, oprichter van Cirkör, over het community werk van de organisatie, voor de bundel ‘Community Art: The Politics of Trespassing’ (uitgeverij Valiz) en een essay over circus en het veranderende onderwijs in Zweden voor de bundel Teaching Art in the Neoliberal Realm. Beide bundels werden samengesteld door Pascal Gielen en Paul De Bruyne.
In de afgelopen jaren heeft ze veel voorstellingen bekeken in binnen- en buitenland, literatuurstudie gedaan en zelf aan trainingen deelgenomen in diverse circusdisciplines. Ze werkt momenteel voornamelijk als freelance schrijver, eindredacteur en onderzoeker, met name op het gebied van kunsten en cultuur.
Tessa Overbeek is auteur en redacteur bij Circuspunt Nu.