Door Eveline Alders

MAGMANUS – ATTACHED

Eerst nog een interessante verzameling objecten op een zwarte vloer en een vrolijk muziekje, dan opeens een plens met licht in je gezicht als bij de landingsbaan op een vliegveld. Twee gestaltes doemen op in wat op het eerste gezicht ruimtepakken lijken; marsmannetjes geland op CircoCircolo? Gezien de veelheid aan bijzondere personen en personages op een veelzijdig festival als dit zou het nog kunnen ook, maar het zijn Magnus en Manu, van Magmanus, een Noors-Frans gezelschap bestaande uit een hele grote en een nogal kleine man. En de pakken die ze dragen zitten vol klittenband, waardoor ze gewild of ongewild aan elkaar vast komen te zitten. Voor de kleine Manu openen de klittenbandpakken geheel nieuwe perspectieven: hij kan nu als flyer kunsten doen met zijn handen los, dus springt hij keer op keer op of tegen Magnus aan, die dat veel minder interessant vindt. Hij beziet zijn compagnon met een onzichtbaar opgetrokken wenkbrauw en trekt het klittenbandpak dan uit. Vervolgens verplaatst deze Grote Vriendelijke Reus hem zoals hij dat met de objecten doet, en zo de ene na de andere opstelling klaarzet om grappige, maffe, don’t try this at home-kunsten te kunnen uitvoeren. Ik krijg gelukzalige herinneringen aan de laatste gymles voor de vakantie en we de sportzaal binnenkwamen en wisten: o yes, we gaan apenkooien!

Al snel blijkt dat deze heren bijzonder goed op elkaar zijn ingespeeld. De afspraken zijn duidelijk, ze hebben aan een blik, een knikje genoeg. Het contrast tussen de enthousiaste kleine Manu en de grote droge Magnus wordt goed gedoseerd ingezet, waardoor er ook ruimte is voor de geheel eigen expressie van de spelers. Opvallend is hoe daardoor het tall-small contrast zelfs af en toe niet meer aanwezig is. Manu oogt dan door zijn bouw en vooral aanwezigheid niet persé klein en Magnus heeft voor iemand van zijn formaat een bijzondere, vloeiende manier van bewegen, elegant en behoedzaam tegelijkertijd.

Naast het nodige gooi- en vliegwerk is het verrassend om te zien hoe in rustig, gestaag tempo ze alle tijd nemen om de volgende constructie op te bouwen. Bovendien maak je zo mee hoe de vele ideeën van deze makers vorm krijgen en ook hoeveel -behoorlijk zwaar- werk dat is. Attached is gemaakt vanuit het besef hoezeer je aan elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk bent als duo, en hoe diep de woordeloze afstemming in je systeem komt te zitten als je een aantal jaren samen traint, rondreist en optreedt. Magnus en Manu delen evengoed hun plezier graag en genereus. Na jaren lang op straat te hebben opgetreden hechten ze sterkt aan direct contact met het publiek. Dus dat betrekken ze letterlijk bij de show, waarmee ze ook de vanzelfsprekendheid van hun samenwerking even doorbreken – je weet maar nooit hoe iemand reageert.

Attached is een voorstelling die op allerlei niveaus de rijkdom uitstraalt van de verbondenheid tussen de spelers met de humorvolle reflectie op de up- en downsides ervan en van een krachtige thematische doorwerking op onder andere de vorm van de banaan.

Geniale vondsten zoals mini teeter board als hulpmiddel om jongleren, het speelplezier en een originele, voor de voorstelling speciaal geschreven muziek maken Attached een voorstelling die iedereen wel in zijn hart moet sluiten.

Reageer